Sposoby na wykorzystanie uprawianej w domu dzikiej róży
Nie trzeba być niewiadomo jakim znawcą sztuki robienia przetworów, aby na własną rękę przygotowywać sobie różnego rodzaju dżemy, prozdrowotne syropy i inne ciekawe wymysły zamykane w słoiczkach. Doskonałą bazą dla tych wszystkich smakołyków okaże się dzika róża. Ten, kto ma ją w ogrodzie, jest prawdziwym szczęściarzem. Z dzikiej róży można stworzyć cale mnóstwo wspaniałości.
Suszenie owoców dzikiej róży
Coraz częściej dzika róża jest dostrzegana w różnych pomysłach na wykorzystanie jej. Dzięki takim artykułom jak te na stronie https://magiaogrodow.pl/, wiele osób zaczęło uprawiać dziką różę. Jednak jak ją potem wykorzystać? Pomysł nr 1 jest najprostszy, albowiem polega na zwyczajnym ususzeniu owoców dzikiej róży, które później, w nowej ususzonej formie, można dodawać do różnych potraw, owsianek, ciast, ale też i przygotowywać z nich zdrową naturalną herbatkę oraz aromatyczne ciepłe napary. Dowolną ilość owoców dzikiej róży należy wyłożyć na pergaminie ułożonym na zwykłej blaszce do pieczenia, a następnie piec w piekarniku nastawionym na 100 stopni C przez jakieś piętnaście minut. Po tym czasie temperaturę należy obniżyć do 60 stopni C, a owoce zapiekać przez kolejne trzy godziny. Gotowy susz ma mnóstwo fajnych zastosowań. Nie tylko zresztą kulinarnych. Suszona dzika róża przepięknie prezentuje się w domowych dekoracjach z kwiatów, a zwłaszcza stroikach i różnych wiązaniach, które można wykorzystać chociażby do ozdobienia drzwi wejściowych domu, wieszając je na małym sznureczku.
Przetwory z dzikiej róży
Druga opcja to propozycja dla tych, którzy uwielbiają domowe przetwory. Z dzikiej róży od lat przygotowuj się bowiem pyszne słodziutkie dżemy, których na próżno szukać w supermarketach. Mniej więcej kilogram tych owoców należy oczyścić z pestek, a następnie zasypać je połową kilograma zwykłego białego cukru i całość zalać mniej więcej 300 ml wrzątku. Tak przygotowaną masę należy gotować przez dwadzieścia minut i odstawić na bok. Na drugi dzień powinno się połączyć ją z kolejną połową kilograma cukru oraz odrobiną soku z cytryny. Masa musi być gotowana aż zgęstnieje. Będzie to ten moment, w którym powstanie z niej pyszny naturalny dżem z dzikiej róży.